Cseh Tamás dalai a Kultkikötőben

A Kultkikötőben ezen a héten a jazz, a bor, Cseh Tamás dalai, Arany János versei és a Pécsi  Nemzeti Színház lesznek a főszerepben. A XVIII. Jazz és a Bor fesztiválja keretében a Dés András Trió, valamint a Barabás Lőrinc Quartet és Babos Gyula koncertje is várja az érdeklődőket a balatonboglári Kultkikötőben.

Bálint András nevéhez több, nagy sikerű önálló est fűződik, többek között Radnóti Miklós, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Szép Ernő és Márai Sándor műveiből készített előadások. Július 13-án este a balatonföldvári Kultkikötőben Arany Jánost idézi meg, aki ifjúkori barátot hiányol, a figyelmes szerkesztőt, a kislányát gyászolót, Az ember tragédiája dramaturgját, a Szent István-rend lovagkeresztjét visszautasítót, majd elfogadót, a test nyavalyáira panaszkodót, a Margitszigeten bolyongót, az Őszikék mesterét, az ironikus, bölcs embert. Bálint András a műfajok sokszínűségével – versek, balladák, naplójegyzetek, levélrészletek, szerkesztői megjegyzések bemutatásával – egy másféle, gazdagabb Arany-képet tár elénk, mint amit eddig ismerhettünk.

2009-ben elment Magyarország XX. századi krónikása, Cseh Tamás. Az elmúlt években több emlékesten tisztelegtek a zeneszerző-énekes munkássága előtt. Ezen megemlékezések közül az egyik legjelentősebb a 2012-ben bemutatott Születtem Magyarországon című koncert volt, ahol Hrutka Róbert hangszerelésével, neves színművészek előadásában hangoztak el a Bereményi Géza, Másik János, Novák János és Cseh Tamás által megírt dalok.  Az alkotók a Cseh Tamás életmű legfontosabb dalait szeretnék visszahozni a közönségnek egy újragondolt műsorral és új fellépőkkel kiegészülve. A produkció zenei vezetője, a dalok hangszerelője: Hrutka Róbert. Az ikonikus dalokat július 14-én este a földvári Kultkikötőben Für Anikó, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, Kálloy Molnár Péter, Nagy Dániel Viktor, Rudolf Péter és Szegezdi Róbert adják elő.

Woody Allen sajátos humorú színdarabja, a Játszd újra, Sam! Szurdi Miklós rendezésében, a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Nyári Színház közös produkciójában július 15-én este látható a földvári Kultkikötőben. A darab ősbemutatóját 1969-ben tartották New Yorkban, majd 1972-ben film is készült belőle a színházi előadás szereplőivel. A főszereplő Allan Felix, a Woody Allen filmjeiből jól ismert esetlen, kissé neurotikus értelmiségi figura, akinek magánélete teljes csőd. Az előadás főszerepében Lipics Zsolt, Győrfi Anna és Vidákovics Szláven látható.

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Jazz és a Bor Fesztiválját Balatonbogláron. A fesztivál keretében a boglári Kultkikötőben számos koncert várja az érdeklődőket, július 12-én a Berdisz Művek és az Equinox Szeptett, július 13-án a Dés András Trió és az Elsa Valle Afrocando koncertezik. Július 14-én a Coltrane Legacy és a Hajdu Klára Quartet feat. Fekete-Kovács Kornél, július 15-én a Barabás Lőrinc Quartet és Babos Gyula koncertjét hallgathatják meg.

A gyerekeket Földváron szombaton és vasárnap délelőtt, Bogláron pénteken és vasárnap délelőtt, míg Fenyvesen kedden, pénteken és szombaton délelőtt várják izgalmas előadások a Mesés Kikötő keretében. Jön Pinokkió, PomPom és a Csillagszemű juhász is.

Ismert hazai előadók váltják egymást a Kristinus Borbirtok szabadtéri színpadán, Kéthelyen július 14-én és 15-én, a Krisecco Feszt koncertjeinek szervezője a Kultkikötő. A változatos zenei program kísérőjének bor és ételkülönlegességekkel várják a hallgatóságot a borbirtok munkatársai. Július 14-én 16 órakor a Kállay Saunders Band, 20 órakor az Irie Maffia játszik, 15-én este a Margaret Island koncertezik.

További információ a www.kultkikoto.hu-n!