SzólóDuó 2018 – Budapest

SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál
(19. évad)

A rövid koreográfiák nyitott szakmai fóruma
az Orkesztika Alapítvány fesztiválja

A magyar mozdulatművészet több mint százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozó Orkesztika Alapítvány 2018 januárjában, tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált.

A SzólóDuó Fesztivál célja, hogy a szárnyaikat bontogató és tapasztalt alkotókat, táncosokat egyaránt bátorítsa, hogy legújabb alkotásaikat megismertesse a nagyközönséggel. Az idei fesztivált négy jelölőkör előzte meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, a további pályázók pedig videón keresztül adhatták be jelentkezésüket.

A SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál 2018 (19. évad) az Orkesztika Alapítvány szervezésében, 2018. január 10-13. között tekintheti meg a közönség.

A SzólóDuó Fesztivál 2005 óta egy nemzetközi szakmai találkozó, s mint ilyen, kiváló alkalmat ad arra, hogy termékeny kommunikációt indítson el az egyes tánctrendek képviselői között. Az Alapítvány a fesztivál során lehetőséget teremt minden alkotónak, hogy művészi elképzelését szabadon bemutathassa.

Azok a résztvevők, akik a jelölőkörökön nyújtott teljesítményük alapján továbbjutottak a versenyprogramba, személyes szakmai visszajelzést kapnak a zsűritől, ezzel segítve önálló alkotói fejlődésüket. A legjobb produkciók a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján nyerik el a díjakat.

A versenyprogram legjobbjait a SzólóDuó 2018 Gálaesten – 2018. január 13-án láthatja majd a közönség.

Az idei, több mint 80 pályázatból, 4 jelölőkör keretében szakmai zsűri válogatta ki a programba kerülő 23 verseny produkciót, melyből 20 koreográfiát láthat a közönség.

A versenyprogram 2018. január 11-12. között kerül megrendezésre a MU Színházban, ahol a továbbjutott versenyzők mutatják be munkáikat.
A produkcióknak, mint egységes önálló műveknek a fesztivál adja a premierjét, tehát a közönség garantáltan új, vagy ebben a formában soha nem látott alkotásokat láthat.
A gálaesten az idei év legjobb produkció mellett fellépnek lengyel vendégeink, Anna Piotrowska, Artur Bieńkowski és Alexey Torgunakov.

A fesztivál ideje alatt a korábbról jól ismert kísérőprogramok is megrendezésre kerülnek. Helyszíneinken az Ork-Kota Platform 2018 (Kontakt Táncért Alapítvány és az Orkesztika alapítvány évek óta futó pályázati kezdeményezése) keretében egyperces táncfilmeket láthatnak a vendégek. A kísérőprogramok részét képzik azok a nyitott, szakmai beszélgetések is, melyeken az alkotók visszajelzést kaphatnak a szakma jeles képviselőitől és a közönségtől egyaránt.

Délelőttönként az Orkesztika Alapítvány – MOHA- Mozdulatművészek Házában szakmai workshop-ok keretében, Anna Piotrowska és Góbi Rita kurzusára várjuk a profi és kezdő táncosokat.

Orkesztika Alapítvány

A fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány 1991-ben létrejött országos hatáskörű, közhasznú tevékenységet folytató szervezet, amely sokszínű működésével lehetőséget biztosít a táncművészet területén a tanulásra, az alkotásra, a munkára, az információáramlásra, a tudományos kutatásra, az önkifejezésre, a fejlődésre alkotóknak és az érdeklődőknek egyaránt.

Az Orkesztika Alapítvány programjainak fő működési helyszíne, a MOHA – Mozdulatművészek Háza egy nyitott stúdió, amely mindenki számára elérhető műfaji, stiláris és minden más szelekciótól mentesen. A független alkotókat, társulatokat, kísérletező műhelyeket próbalehetőséggel és fellépési lehetőséggel támogatja.

Rendszeres tanfolyamok, intenzív kurzusok helyszíne, továbbá otthont ad a tánc ihlette társművészeti eseményeknek, képző-és fotóművészeti kiállításoknak és közösségi eseményeknek. A stúdióban elérhető az Orkesztika Alapítvány gyűjteménye is, melyben tánctörténeti fotó- és videó ritkaságok mellett az Alapítvány kutatói, hagyatékfeltárói munkáinak eredményeit tartalmazó szakkönyvek is megtalálhatóak.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Fenyves Márk – művészeti igazgató, Pálosi István – programigazgató

Kapcsolat:

szoloduo.com
facebook.com/szoloduo
mozdulatmuveszet.hu

SzólóDuó Partnerek/Partners: Orkesztika Alapítvány – MOHA Mozdulatművészek Háza, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Barnes Crossing Choreographen-Netzwerk e.V. (D), EFERTE – Fundacja Rozwoju Tanca (PL), Kontakt Táncért Alapítvány

Együttműködő Partnerek/Cooperating Partners: Magyar Mozdulatművészeti Társulat Nonprofit Kft., MU Színház, Budapesti Lengyel Intézet, Teatr ROZBARK

A fesztivál pályázati támogatói/Supporters of the festival: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Magyar Művészeti Akadémia, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros ÖnkormányzataBudapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata

Fotó: Dusa Gábor