Fesztivállal ünnepel a 70 éves Budapest Bábszínház

Konferenciasorozat, bábkiállítás, drámapályázat, új premier, közönségtalálkozók, hazai és nemzetközi produkciók sora: tíznapos fesztivállal ünnepli a Budapest Bábszínház fennállásának 70. évfordulóját október 8. és 17. között. A X. BÁBU Fesztiválra a kortárs bábművészet kiemelkedő hazai és külföldi alkotói kaptak meghívást.

Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója, Fesztivállal ünnepel a 70 éves Budapest Bábszínház, 2019, Fotó: Éder Vera– A Budapest Bábszínház Közép-Európa legnagyobb bábszínháza. Missziónknak tekintjük, hogy miközben ápoljuk a bábművészet hagyományait, befogadjuk és megmutassuk a legújabb törekvéseket is – mondta Meczner János igazgató. Nem titkolt célunk, hogy e folyamatosan változó, a határait állandóan feszegető, izgalmas műfaj a szélesebb közönséghez is eljuthasson. Ezért rendezzük meg a X. BÁBU Fesztivált, amelyre a kortárs bábművészet kiemelkedő hazai és külföldi alkotói kaptak meghívást. Szeretnénk, ha hagyományt teremthetnénk, és a jövőben ez az esemény lenne Budapest nemzetközi bábfesztiválja.

A sajtótájékoztatón kiderült: az intézmény több, mint egy éve készül a kerek évfordulóra, így a fesztivál kísérőprogramjaként október 8-án kiállítás nyílik a 70 éves Budapest Bábszínház történetének legszebb bábjaiból. A közönség olyan nemzetközi hírű tervezők munkáit csodálhatja meg, mint Ország Lili, Bródy Vera vagy Koós Iván. A teátrumot korábban 34 évig igazgató Szilágyi Dezső tiszteletére emléktáblát helyeznek el, illetve a fesztivál keretében hirdetik ki a fiatal írók számára kiírt drámapályázat végeredményét is, amelynek célja, hogy új, színvonalas bábszínházi szövegkönyvek megszületését ösztönözzék.

Markó-Valentyik Anna rendező, Meczner János igazgató, Hoffer Károly rendező, bábtervező, Fesztivállal ünnepel a 70 éves Budapest Bábszínház, 2019, Fotó: Éder Vera

A X. BÁBU fesztiválra a hazai társulatok mellett a műfaj legnívósabb nemzetközi produkciói kaptak meghívást. Október 10-én a holland Duda Paiva Company egyszemélyes produkcióját, a BLIND-ot láthatják, október 11-én az Egyesült Királyságból érkező Hijinx–Blind Summit Theatre a Meet Fred című történetet állítja színpadra, míg október 12-én a francia Théâtre Sans Toit: CUBiX, október 13-án pedig a görög Hop Signor Puppet Theatre: Giraffe című előadását mutatják be. A program része az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: Volt egyszer egy című meséje is, melyet október 14-én ad elő a marosvásárhelyi társulat.

Fesztivállal ünnepel a 70 éves Budapest Bábszínház, 2019, Fotó: Éder VeraA hazai bábművészet kiválóságai közt szerepel majd a Bóbita Bábszínház: Torzonborz, a rabló című előadása október 16-án, ugyanezen a napon mutatkozik be Markó-Valentyik Anna az Alaine – Ideje a meghalásnak című szólóelőadásával (KL Színház). A Füge Produkció – Staféta – Trafó Kortárs Művészetek Háza koprodukciójában lesz látható A TÓ, Bercsényi Péter bábművész és Dányi Viktória táncos szereplésével október 17-én.

A programsorozatot a színház idei első bemutatója, a Holdbeli csónakos premier előadása nyitja meg Hoffer Károly rendezésében. Weöres Sándor lírai mesejátékának többféle bábtechnikát felvonultató előadásában találkozik a klasszikus és a kortárs bábművészet, a hagyomány és a progresszió, a múlt és a jövő. Ebből részletet is bemutattak a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hoffer Károly, a Holdbeli csónakos rendezője, látványtervezője, Fesztivállal ünnepel a 70 éves Budapest Bábszínház, 2019, Fotó: Éder Vera

A fesztiválprogramban a Budapest Bábszínház olyan népszerű előadásai is helyet kaptak, mint a Coraline (rendező: Ascher Tamás), a Boribon és Annipanni (rendező: Ellinger Edina) vagy A vihar (rendező: Szikszai Rémusz).

Természetesen a legfiatalabb bábszínész generáció is képviselteti magát a szakmai ünnepen: a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulói az Anima című előadásukkal reflektálnak a báb műfajára.

Mivel a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata szintén idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját, velük és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel (PIM-OSZMI) közösen valósul meg a „Tradíció és innováció. 70 év báb” című konferenciasorozat, amely az ünneplő intézmények szemszögéből vizsgálja meg az elmúlt hetven év bábtörténetét és veszi számba a műfaj innovatív lehetőségeit. A Budapest Bábszínházban a bábelőadások percepciójának és a befogadás esztétikájának sajátos kérdései, a bábszínházi nyelv és a korosztályok témája, valamint a báb műfajára érzékenyítő programok kerülnek a középpontba. Ezt a PIM-OSZMI bábtörténeti konferenciája követi.

Markó-Valentyik Anna rendező, Meczner János igazgató, Hoffer Károly rendező, bábtervező, Fesztivállal ünnepel a 70 éves Budapest Bábszínház, 2019, Fotó: Éder Vera

A sajtótájékoztatón az évad többi bemutatójáról is szót ejtett Meczner János igazgató: decemberben Kosztolányi Dezső novelláját, az Esti Kornélt állítja színpadra Szilágyi Bálint. 2020 januárjában láthatja a közönség John Boyne: Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl című történetét Lázár Helga rendezésében. Februárban Schneider Jankó kezdi meg Václav Čtvrtek: Rumcájsz című meséjének a próbáit a Nagyszínpadon, majd Markó-Valentyik Anna rendező Rügyek és gyökerek címmel készít bábelőadást a legkisebbeknek áprilisban.

A X. BÁBU fesztivál programja elérhető a Budapest Bábszínház honlapján és a Papageno magazin különszámában.

Fotók: Éder Vera