János vitéz – Csokonai Színház – Debrecen

A János vitéz egy árva fiúból lett huszárlegény bolyongásának története. A szerelmes pásztorfiú, Kukorica János önhibáján kívül bajba kerül, kényszerből huszárnak áll, ismeretlen csatatérre vetődik és dicsőséget arat.

A hősies tettek és csatában szerzett érdem és megbecsülés azonban nem elégíthetik ki azt, aki már megélte a szerelmet és szembesült a halállal. Nem csoda hát, hogy János Vitéz hátrahagyja a francia udvart, annak minden kincsével és a király leányával együtt, hogy elinduljon a lehetetlen felé: megtalálni a túlvilágon levő kedvesét, Iluskát. A bolyongás a meseszerű utolsó részben már a lélek nyugtalanságáról szól, arról a belső küzdelemről, melyet egy meggyőződés mozgat: nincs értelme az életnek boldogság nélkül.

A történet a realizmus világából megindulva fokozatosan az irreálisba emelkedik, olyan mesei térbe, amelyben a jók jutalmat nyernek, a gonosz szereplők pedig bűnhődnek, és amelyhez leginkább a végtelen szabadság érzete társul: itt bármi megtörténhet, minden valóra válhat. A reformkorban, úgy mint a huszadik század elején, ez a mámorítóan felszabadító érzés avatta a János Vitézt az egyik legnépszerűbb alkotássá: a jelentéktelen Kukorica Jancsi önerejéből válhat sikeres és boldog János Vitézzé.

Zakariás Zalán

Kacsóh Pongrác: János vitéz

Daljáték három felvonásban

Szöveg: Bakonyi Károly és Heltai Jenő
János vitéz       Bakos-Kiss Gábor
Iluska       Szalai Ágnes, Rendes Ágnes
Bagó       Bognár Szabolcs, Lakatos Gergely
Francia király       Böjte Sándor
Francia királylány       Rácz Rita, Balla Melinda
Strázsamester       Wagner Lajos
Gonosz mostoha       Csíky Ibolya
Csősz       Ürmössy Imre
Bartoló udvarmester       Vranyecz Artúr

Továbbá falusiak, huszárok, francia udvari nép, tündérek.

Közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Csokonai Színház Énekkara

Megbízott karigazgató: Gyülvészi Péter | Koreográfus: Laczó Zsuzsa | Díszlet: Csíki Csaba | Jelmez: Kiss Zsuzsa | Korrepetitor: Kunsági István, Szentai Cecília, Nagy Máté | Súgó: Dihen Viktória | Ügyelő: Szabó Krisztián | Rendezőasszisztens: Bakai Barbara

Vezényel: Bartal László, Csurgó Tamás, Nagy Máté

Rendező: Zakariás Zalán