Hunyadi László – Magyar Állami Operaház

Operabemutató, mint ünnep: 1200 fős szabadtéri nézőtér a Hunyadi premierjén

Hatalmas előkészületek övezik az Operaház 129. évadjának első bemutatóját. A dalszínház történetében sosemvolt pompás felütéssel kezdődik a szeptember 29-ei bemutató, amelyet ezrek számára tesznek most közös élménnyé. A közönség ezúttal nemcsak a színházteremben, hanem a nézőtérré alakított Andrássy úton, óriáskivetítőn is nyomon követheti a nemzeti operát, amelynek dallamai évtizedeken keresztül vezették az operaslágerlistát. A Hunyadi László visszatér.

Erkel remekművének felcsendülését látványos szabadtéri ceremónia előzi meg: az Operaház társulatának operaénekesei és balettművészei fiákerkonvojban utaznak a Hunyadi László bemutatójára. Szombat este az Andrássy úton jelmezben vonulnak az évad előadásainak főszereplői, jelenlétükkel a szezon operaházi előadásait szimbolizálva. A Művész Cukrászda előtt az Operaház szakmai partnere, a Zeneakadémia gyakorló középiskolája, a Bartók Konzervatórium fúvósai a Hunyadi-indulót játsszák, Erkel muzsikájára hangolva az utcai közönséget, a főbejáratnál pedig az Operaházi Borlovagok várják a Hunyadiak idejéből származó muzsikával a tíz fiákert: hét híres opera és három híres balett közismert szereplőit.

A párok érkezése és a minikoncert önmagában is esemény lesz, egyfajta premierváró program, amely a szabadtéri közvetítés közönségének szól. A óriáskivetítő előtti széksorokon a helyfoglalás ingyenes.

Nagyszabású együttműködés az MTVA Zrt-vel

A Magyar Állami Operaház és a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap stratégiai együttműködésének eredményeképpen kiemelt országos, sőt határon túli programmá vált az Erkel-operabemutató, tömegek előtt nyitva meg nemcsak az opera műfajához való kapcsolódás útját, de annak lehetőségét is, hogy mérhetően széles közönség ismerhesse meg a magyar operajátszás jelenét és aktív képviselőit.  A 29-i Hunyadi-premiert az m1 „csúsztatott élő”, a Bartók Rádió élő adásban sugározza.

Online közvetítés az Operaház történetében először

A 129. évadját indító Magyar Állami Operaház történetének első online előadás-közvetítését 2012. szeptember 29-i dátummal, a Hunyadi László bemutatójával említi majd a hazai operatörténet. Az intézmény közönségkapcsolati stratégiájában ezzel újabb nagy előrelépést tesz: a bemutató előadást hozzáférhetővé teszi azok számára is, akik interneten szeretnék nyomon követni az eseményt. Online közvetítés: www.opera.hu.