Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak – Móricz Zsigmond Színház – Nyíregyháza

Csokonai ismerte Haffner Fülöp bécsi író tündérbohózatait, és az osztrák-német énekes játékok mintájára ültette át drámairodalmunkba a tündéries elemet. S noha történeti szempontból a bécsi népszínművek világával rokonítható a Karnyóné dramaturgiája, mai olvasatában a „groteszk hazai történetében talán az első nagy állomás”, még inkább az első abszurd dráma.

Bizarr alakok népesítik be a színpadot, az egyéni beszédmóddal megjelenített szereplők között többnyire a süketek párbeszéde folyik. A jól pergő cselekmény biztosan halad a sötét végkifejlet felé, s ezt alig oldja a kényszeredett, a műfajból következő szerencsés befejezés.

A darab jóval sikerültebb, mint az író első darabja, A méla Tempefői. Csokonai, „ez a valódi színpadot sohasem látó színpadi zseni” itt már határozott bohózatíró tehetségnek is mutatkozik. A színpad követelményeit alig ismerve teremtett egy sor humoros alakot, sikerült epizódot, bohózati helyzetet.

Népies mellékalakjai – Lázár, a tótos beszédű boltos legény, Kuruzs, a rigmusgyártó ezermester, Boris, a magyar nótákat kedvelő szobalány – élénkítik az amúgy is kacagtató történetet.

A múlt század közepén a Karnyónéról egy kritikusa így írt: „… olyan modern, minden színpadi esetlenségével együtt, hogy valójában közelebb áll hozzánk, mint bármi, amit a vígjáték műfajában a következő száz év magyar irodalma létrehozni tudott.”

Csokonai Vitéz Mihály

AZ ÖZVEGY KARNYÓNÉ ÉS A KÉT SZELEBURDIAK

Vígjáték sok zenével

Rendező:
KERESZTES ATTILA

Bemutató: 2012. október 6.
Szereposztás
KARNYÓ, egy idős kalmár TÓTH KÁROLY
KARNYÓNÉ, felesége PREGITZER FRUZSINA
SAMU, ezeknek fiok, ki bolond NAGYIDAI GERGŐ
LIPITTLOTTY  PETNEHÁZY ATTILA
szeleburdiak
TIPPTOPP ILLYÉS ÁKOS
LÁZÁR, boltoslegény FELLINGER DOMONKOS
BORIS, szobaleány BARTA ÉVA
KURUZS, egy személyben doctor, borbély, alchimista, kéznéző, chiromantista, zsibvásáros, drótvonó, poéta, kosárkötő  BALOGH GÁBOR
TÜNDÉR     MUNKÁCSY ANITA
TÜNDÉRFI VARGA NORBERT e. h.
BORISZ GODUNOV     KOVÁTS ISTVÁN

Zenészek: BOTTYÁN BLANKA, SUHANYECZ VIKTÓRIA, HORÁNYI TAMÁS

Díszlettervező: FODOR VIOLA
Jelmeztervező: BIANCA IMELDA JEREMIAS
Zeneszerző: KAZÁR PÁL
Koreográfus: VÁMOSI JUDIT
Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZS
Ügyelő: KOVÁTS ISTVÁN
Súgó: NAGY ERZSÉBET

Teljes galéria az előadás képeiből