Bolha a fülbe – Csokonai Színház – Debrecen

“Nem először veszem elő Feydeau e remek bohózatát – Kijevben tizenhat évig volt műsoron, négy szereposztást ért meg a rendezésem. Nagy karneváli ünnep ez a darab, de most van még egy konkrét apropója annak, hogy ismét nekifutok a színrevitelének: úgy érzem, áttételesen, komikus fénytörésben beszélhetünk általa a helyünkről Európában, a világban. Természetesen bohózat marad, de lesz egy különös alapfelállás, ami miatt aktuális felhangot kap – sok különböző nemzetiség futkározása a nagy európai bordélyházban, ahol mi is elfoglaljuk a saját, szerény, mégis sorsfordító szerepünket.

Mondják, hogy Feydeau-ból nőtt ki Ionesco abszurdja. Valóban a darabban a figurák, a helyzetek olykor az őrület határán mozognak, és azok az erők, amelyek az embereket mozgatják, metafizikaivá tudnak nőni.

Persze a célom az, hogy a nézők rengeteget kacagjanak, ahogy az ősbemutatón tették, ahol két embert kellett kórházba szállítani, mert előadás közben kiakadt az állkapcsuk. Ezt persze nem szeretném, de azt igen, hogy közösen oldódjunk fel a ráismerés gyógyító komikumában. Remek szereposztással ünnepi felütése lehet az évadnak ez az előadás.” Vidnyánszky Attila

Georges Feydeau (1862-1921) francia vígjátékíró mindent tud, ami a nevettetéshez kell, eltévedt nadrágtartótól kezdve rossz kezekbe került levélen át a hasonmás okozta félreértésekig, s mindezt pörgő ritmusú szituációkba ágyazva élvezetes dialógusokkal. 1907-ben volt a magyar színpadokon leggyakrabban játszott művének, a Bolha a fülbe című darabjának párizsi ősbemutatója.

Victor-Emmanuel Chandebise; Poche       TRILL ZSOLT
Camillo Chandebise       MERCS JÁNOS
Filtz doktor       TÓTH LÁSZLÓ
McConnery       MÉSZÁROS TIBOR
Carlos Homenides de Histangua       OLT TAMÁS
Augustin Ferraillon       GARAY NAGY TAMÁS
Bohumil       VARGA JÓZSEF
Rugby       KRISTÁN ATTILA
Iszakosz       KÓTI ÁRPÁD
Raymonde Chandebise       SZŰCS NELLI
Lucienne Homenides de Histangua       RÁCKEVEI ANNA
Olympe Ferrallion       OLÁH ZSUZSA
Hildike       SZALMA NOÉMI
Dusenyka       SZANYI SAROLTA
Másenyka       EDELÉNYI VIVIEN

Súgó: Pethő Zsuzsa | Ügyelő: Karl József | Díszlettervező: Szergej Maszlobojscsikov | Jelmeztervező: Balla Ildikó | Rendezőasszisztens: Jóvér Csaba

Rendező: Vidnyánszky Attila

Bemutató: 2012. október 5. | Csokonai Színház, nagyszínpad

Teljes galéria az előadás képeiből