A játékos – Radnóti Színház – Budapest

A Radnóti Színház 2017. május 7-én, vasárnap mutatja be Dosztojevszkij A játékos című kisregényéből írt színpadi változatot Fehér Balázs Benő rendezésében.

Dosztojevszkij kisregénye egy fiktív német fürdővárosban, Roulettenburgban játszódik, ahol virágzik a kaszinói élet. Az idetévedő alakok felteszik akár minden vagyonukat, és abban reménykednek, hogy ha nyernek, önmagukat is megválthatják. Bizonytalan egzisztenciájú és kiszolgáltatott emberek tűnnek fel, akik egyik pillanatban még gazdagok és előkelő körökben mozognak, a másik pillanatban pedig kitessékelik őket a teremből. A történet főhőse Alekszej, a fiatal tanító, aki ambivalens szerelmi viszonyba keveredik Polinával, és hogy pénzt szerezzen a lánynak, szerencsejátékba kezd. A fiú idővel egyre gyakoribb vendége lesz a kaszinónak, ahol a vakszerencse tesztelésének megszállottjává válik. Mindent akar és azonnal, telhetetlenül, de végül elveszti a kontrollt a játék felett.

Dosztojevszkij, amikor A játékos című kisregényét írta, folyamatos anyagi gondokkal küzdött, és gyakori látogatója volt a rulettasztaloknak is, ahol megismerte már a nyerés gyönyörét és a vesztés kínját. A játékost is elsődlegesen a pénzszerzés céljából írta: Sztellovszkij, egy uzsorás kiadó megrendelésére huszonöt nap alatt kellett papírra vetnie. Gépírónő segítségét kérte, akivel a munka során egymásba szerettek, és a huszonnégy évvel idősebb Dosztojevszkij megkérte a fiatal lány, Anna Grigorjevna kezét. A feleség később ügyesen egyengette az író pénzügyeit, bár évekig tartott, mire kirángatta férjét a szerencsejáték-függőségből.

Szereplők:

Alekszej: Vilmányi Benett eh.

Polina: Sodró Eliza

Tábornok: Schneider Zoltán

Antonyida Vasziljevna: Csomós Mari

Mr. Astley: Rusznák András

De Grieux: Molnár Áron

Mademoiselle Blanche: Lovas Rozi

Blanche anyja: Martin Márta

Potapics: Dénes Viktor

Marfa: Józsa Bettina eh.

Orosz herceg: Konfár Erik eh.

Krupié: Hajdu Tibor eh.

Dramaturg: Fekete Ádám, Kelemen Kristóf

Zeneszerző: Dargay Marcell

Díszlet- és jelmeztervező: Izsák Lili

Világítás: Baumgartner Sándor

Ügyelő: Kónya József

Súgó: Farkas Erzsébet

A rendező munkatársa: Ari Zsófi

Rendező: Fehér Balázs Benő

Fotók: Róde Péter

Teljes galéria az előadás képeiből