BOROS MISI, mestere BOGÁNYI GERGELY és a VIRTUÓZOK

Időutazásra hívtak a Virtuózok: Boros Misi és Bogányi Gergely szimbolikus kettősével indító, különleges koncerten idézték fel a televíziós tehetségkutató sikertörténetét 2018. szeptember 7-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Virtuózok, Budapest Aréna, 2018.09.07, Fotó: Róde PéterAz est folyamán a műsor négy évadának győztesei és legemlékezetesebb versenyzői léptek színpadra. A koncert a komolyzene könnyed, minden korosztály számára szórakoztató arcát mutatta be: a népszerű dallamok és virtuóz futamok a gyerekek számára is közel hozzák a klasszikusokat.

Virtuózok, Budapest Aréna, 2018.09.07, Fotó: Róde Péter

A közönség az Arénában hallhatta először élőben az idei nyerteseket, Beke Márkot, Balázs-Piri Somát és a magyar operaáriákkal az egész országot meghódító vietnámi énekest, Ninh Duc Hoang Longot.

A Virtuózok négy évada bebizonyította, hogy a klasszikus zene minden korban megtalálja a közönségét, és nincs olyan hallgatóság, amelyet ne ragadna magával a fiatal muzsikusok kirobbanó tehetsége.

Az Aréna-beli koncert ugyanezt a filozófiát követte: a műsor mentora és állandó zsűritagja, Batta András zenetörténész segítségével összeállított repertoár könnyű és szórakoztató belépőt kínál a klasszikus zene világába.

Az olyan fülbemászó tételek, mint a Diótörő, a János vitéz, és a Magyar táncok részletei mellett a zenetörténet kiemelkedő darabjai – például Liszt Ferenc La campanella című műve – is felcsendültek, így a fiatal zenészek bemutathatták a tehetségkutató címéhez méltó képességeiket.

Virtuózok, Budapest Aréna, 2018.09.07, Fotó: Róde PéterA koncert több mint kétórás időutazás volt a Virtuózok 2014 óta íródó történetében a kezdetektől napjainkig.

A műsor első felében a tehetségkutató egyik legsikeresebb felfedezettje, a Junior Prima Díjas Boros Misi és a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely léptek színpadra.

A Virtuózok egykori korcsoportgyőztese és mestere vendégeik, Balázs-Piri Soma, Boateng Kármen Stephany és Szüts Apor közreműködésével négy zongorán szólaltatták meg Bach, Mozart és Csajkovszkij műveit.

Boateng Kármen Stephany

A szünetet követően, folytatva a Virtuózok-történelmet, színpadra lépett a műsor két korábbi abszolút győztese: Lugosi Dániel Ali klarinétművész, Kökény Tamás nagybőgős, és három hegedűs közönségkedvenc, Teo Gertler, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam is.

Virtuózok, Budapest Aréna, 2018.09.07, Fotó: Róde PéterA nagyközönség ezen az estén hallhatta először élőben a negyedik évad nyerteseit, Beke Márk harsonást, Balázs-Piri Soma zongoristát és Ninh Duc Hoang Long tenort, aki idén nemcsak a Virtuózok Nagyok korcsoportját nyerte meg, de 2016 után ismét első helyezést ért el a Nemzetközi Simándy József Énekversenyen. A 27 éves, vietnámi énekművész öt évvel ezelőtt állami ösztöndíjjal került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, akkor még egyetlen külföldi diák volt az opera tanszakon. A fiatal tenor már a válogató során belopta magát a zsűri és a közönség szívébe, amikor tökéletes magyarsággal előadta Jancsi belépőjét Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékából. Long ma már Magyarországot tekinti második hazájának.

Virtuózok, Budapest Aréna, 2018.09.07, Fotó: Róde PéterA Virtuózok negyedik évadának abszolút győztese, Beke Márk sem dőlt hátra a Finálé után, hiszen nem sokkal az itthoni siker után az egyesült államokbeli Iowa City-ben megrendezett nemzetközi harsona fesztiválon is kitűnt a tehetségével. A fiatal muzsikus a július közepén lezajlott zenei versenyen 900 induló közül jutott be a legjobb három közé. Márk a közeljövőben, a műsor fődíjasaként, a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban adhat koncertet az Armel Operafesztivál szervezésében.

Virtuózok, Budapest Aréna, 2018.09.07, Fotó: Róde PéterA vajdasági származású Balázs-Piri Soma, a Kicsik korcsoportjának győztese előtt is nagy lehetőség áll, hiszen a szeptember 7-i koncert mellett lehetőséget kapott, hogy a London Mozart Players-szel koncertezzen. Soma öt éve zongorázik, de tavaly novemberben már második helyezést ért el az V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen, Grazban.Virtuózok, Budapest Aréna, 2018.09.07, Fotó: Róde PéterFotók: Róde Péter

További fotók

Forrás: Budapest Aréna