A Szabadtéri Színházak Szövetsége megnyitotta az idei nyári színházi évadot

A NYÁRI SZÍNHÁZI ÉVADOT megnyitotta Fekete Péter EMMI kulturális államtitkár.

Szabatér sajtótájékoztató, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Budapest, 2019

Fekete Péter EMMI kulturális államtitkár

Az eseményen került átadásra a szövetség által alapított Gedeon József Amfiteátrum díj. A 2019. évi díjazott: Vidnyánszky Attila rendező.

Szabatér sajtótájékoztató, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Budapest, 2019

A 2019. évi díjazott: Vidnyánszky Attila rendező

A sajtótájékoztatót a szövetség tagjai tartották:

  • Bán Teodóra (Szabad Tér Színház)
  • Pócza Zoltán (Kőszegi Várszínház)
  • Vecsei H. Miklós (Zsámbéki Színházi Bázis)
  • Horányi László (Esztergomi Várszínház)
  • Kelemen Csaba (Agria Nyári Játékok)
  • Seregi Zoltán (Szarvasi Vízi Színház)
  • Nyakó Béla (Kisvárdai Várszínház)
  • dr. Elek Tibor (Gyulai Várszínház)
  • Vasvári Csaba (Szentendrei Teátrum)
  • Nagy Viktor (Kultkikötő)

Közreműködött:

Agria Nyári Játékok: Várkonyi Mátyás-Béres Attila Egri csillagok című történelmi musicalből: Dobó esküje – előadta: Nagy Lóránt

Szabatér sajtótájékoztató, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Budapest, 2019

Dobó esküje – előadta: Nagy Lóránt

Pócza Zoltán elnök, Szabadtéri Színházak Szövetsége:

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult Gedeon József és Mátyás Irén kezdeményezésére. Sajnos már egyikük sincs köztünk.

Szövetségünk a hivatásos – az Előadó-művészeti Iroda által nyilvántartásba vett – szabadtéri színházak többségét fogja össze és képviseli azok érdekeit. Tagszínházaink célja, hogy a nyári időszakban is magas szintű kulturális élményt nyújtsanak látogatóiknak, elismert művészek közreműködésével. A tavalyi évben tagjaink 42 új bemutatót hoztak létre, összesen 593 előadást tartottak és 328.000 látogatót fogadtak, idén ez várhatóan jócskán növekedni fog.

Szabatér sajtótájékoztató, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Budapest, 2019

Mint tavaly megválasztott elnök szeretnék azért dolgozni, hogy tevékenységünk ismertsége és elismertsége növekedjen. A magyar kultúra terjesztésének ügyét csak így tudjuk előmozdítani. Annál is inkább így van, hiszen sokszor új színházlátogatókat nevelünk, akiket szabadtéri játszóhelyeink varázsa csábít első alkalommal a nézőterekre, s akik aztán a nyáron megismert, megkedvelt művészeket a kőszínházi évadban is szeretnék újra látni a színpadokon.

A nyári évad kezdetén minden évben közös sajtótájékoztatón ismertetjük programjainkat, mutatjuk be kínálatunkat. Idén május 27-én a Margitszigeten.
Színházaink profi színházi szakembereket alkalmaznak a nyáron, így tulajdonképpen a kőszínházi évad végén mi adunk munkát sok művésznek. Speciális helyszíneken működünk általában, mely már önmagában is inspirációval bír. Ezek a helyszínek a magas művészi értékek hordozói és sok évtizedes munkájukra igazán büszkék lehetünk. Komoly nehézséget jelent az időjárás kiszámíthatatlansága, illetve az évenkénti építés-bontás, a helyszínek “beüzemelése”. DE! Mi akkor adunk színházi élményt, amikor más nem tud! A kőszínházak nagy része zárva, így csak a mi speciális helyszíneink adhatnak színházi élményt a látogatóknak.

Komoly törekvésünk a teljes korosztályi rétegek lefedése. Sok munkát fektetünk a gyerekek és fiatalok színházra nevelésére, családi közös programok rendezésére. Sok színházunk év közben bérletes előadásokat is szervez a legfiatalabbaknak. Sajnos a produkciócserére ritkán van lehetőségünk, hiszen rövid az évad, és a megszülető új bemutatók későbbi színészegyeztetése is nehéz. Ezért vannak tagjaink között, akik eleve egy-egy kőszínházzal összefogva hoznak létre premiereket a darabok tovább élése érdekében. DE! Semmi nem hasonlítható egy új előadás megszületéséhez egy történelmi helyszínen, egy turisták által is látogatott településen.

Szabatér sajtótájékoztató, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Budapest, 2019

Büszkék lehetünk a tavalyi 42 új bemutatónkra. Természetes együttműködésben értékesítjük előadásainkat a turisztikai szolgáltatókkal, akik úgy vélik a kulturális turizmus önálló tényezőként jelenik meg a piacon. Itt is legfontosabb, hogy minőséget, értéket közvetítsünk! Tulajdonképpen ezért van szükség szubvencióra, hiszen az értékteremtés anyagilag sosem kifizetődő.

E mellett szeretnénk kiemelni: köszönjük az EMMI segítségét, hogy az idei évben is rendelkezésre állt a hivatásos szabadtéri színházaknak kiírt zárt pályázati keret.

A szövetség 2007-ben alapította az Amfiteátrum díjat azzal a céllal, hogy elismerésben részesüljenek azok, akik kiemelkedő teljesítményükkel sokat tettek pályafutásuk során a magyar szabadtéri színházi kultúráért. Évente 1 egy díjat adunk ki. A kitüntetett lehet a szabadtéri színházakban dolgozó színművész, alkotó, más színházi ember, színház képviselője vagy társulat.

A plakettet Kiss György Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Átadására a Szabadtéri Színházak Szövetsége közös sajtótájékoztatóján kerül sor 2019. május 27-én, hétfőn, 11.00 órakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

2017-től emlékezve a szövetség alapító elnökére Gedeon József Amfiteátrum díjnak hívjuk.

Díjazottak:

2007. Blaskó Péter színész
2008. Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (Beregszász)
2009. Molnár Piroska színész
2010. Miklós Tibor szerző
2011. Kentaur tervező
2012. megosztva Szűcs Nelli és Trill Zsolt színészek
2013. Mátyás Irén a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis igazgatója (30 éves fesztiválszervezői munkásságáért)
2014. Hegedűs D. Géza színész
2015. Bodrogi Gyula színész
2016. Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter színészek
2017. Szomor György színész
2018. Pogány Judit színész
2019. Vidnyánszky Attila rendező

Fotók: Róde Péter