„Mesés évad” – Szegedi Kortárs Balett – 2019/2020

„Mesés évad” - Szegedi Kortárs Balett, 2019/2020A mesék, az előadások és a turnék évada is az idei a társulat számára. A tőlük megszokott módon egy kis-, és egy nagyszínházi bemutatóval készülnek, valamint számos darabjukat játsszák tovább. A különlegesség ezúttal, hogy két mese: egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló kerül a repertoárra, mindkettő Juronics Tamás koreográfiájában.

A „Hamupipőke” csak Szegeden 32 alkalommal lesz látható! Prokofjev jól ismert muzsikája a legkisebbeket varázsolja a balett világába és klasszikus, grandiózus feldolgozásban mutatja be a szegény, árva szolgalány happy enddel végződő történetét. Juronics Tamás a mese életre keltéséhez a Vargabalett Táncműhely növendékeit hívta, akik boldogan vállalták a feladatot, hogy eltáncolják az egerek, a tündérek és az udvarhölgyek szerepeit. Varga József balett-mester és Czár Gergely társkoreográfus segítségével 30 gyerek színesíti majd előadásonként Hamupipőke történetét a Szegedi Kortárs Balett táncművészei mellett. A címszerepben a társulat olasz balerinája, Claudia Elvetico látható, aki a Carmina burana főszereplőjeként táncolta be magát a nézők szívébe. A gonosz mostoha megformálásának kedvéért két év szülési szabadságát követően visszatér a színpadra az együttes népszerű balerinája: Zsadon Flóra. A premier 2019. november 15-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban, december 11-én pedig a Müpa Fesztivál Színházában.

A másik, kifejezetten felnőtteknek szóló mese: a „Coppélia”. Amint Juronics Tamás elmondta: régóta foglalkoztatja a történet misztikuma, ami sok horrorisztikus elemet tartalmaz. Egy öreg órás mester titokzatos, zegzugos házában egy babát rejteget, amelyet emberi tulajdonságokkal ruház fel. Mikor otthonába kíváncsi fiatalok besurrannak, és leleplezik a baba mivoltát, éktelen haragra gerjed és bosszút esküszik. A koreográfus ebbe a fura, meglepetésekkel teli miliőbe invitálja a publikumot február végén a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházába, és a Nemzeti Táncszínházba.

A mesékhez kapcsolódva nyílt próbákat, illetve kicsiket és nagyokat egyaránt megszólító rendezvényeket, beavató színházi alkalmakat és közönségtalálkozókat tart az együttes az évad során. Ezeken az eseményeken személyesen lehet találkozni a művészekkel, valamint testközelből megtapasztalni a kortárs táncot.

Nemcsak a mesék, de a turnék is egyedivé teszik a kezdődő szezont a Szegedi Kortárs Balett számára. Pataki András igazgató arról tájékoztatott, hogy a 2016-os sikert követően szeptember végén ismét Plovdivba, Európa Kulturális Fővárosába utaznak a táncosok, ahol legnépszerűbb darabjukat, a „Carmina burana”-t játsszák. A bulgáriai vendégjáték után két nappal fennállásának egyik leghosszabb turnéjára indul az együttes: 26 nap alatt Mexikó 13 városában lépnek fel, „Don Juan” című táncjátékukat összesen 20 alkalommal adják elő. 2020. március elejére újabb turnéról tárgyalnak. A Baltikumban: Litvánia, Lettország, Észtország, és Fehéroroszország várja a szegedi táncosokat. Azután Brüsszel a következő úticél, a Cirque Royal színpadán három estén át látható a „Carmina burana” és a „Sztravinszkij-est” című produkciók. Március végén pedig a tervek szerint Oroszországba utazik a társulat.

Új táncművészek csatlakoztak az együtteshez. Az olasz Graziano Bongiovanni, Don Juan, azaz Don Giovanni szerepében mutatkozik be Mexikóban. Kaiser Fruzsina Pécsről érkezett, és először szeptember 12-én, a „Carmina burana”-ban lép színpadra a Müpában, az együttes másik újonnan szerződtetett férfi táncosával, a szlovák Adam Bobak-kal együtt.