6. Body.Radical Japán-est, előadások, Nemzeti Táncszínház, Budapest

Gyújtópont

Koreográfia, tánc: OKUYAMA Barabbas (J)

A pillanat, amikor a test összes porcikája mozgásba lendül, önmagának bizonyítva, hogy létezik.
Lüktet, görcsbe rándul, esetlenül botladozik.
Nem kétséges, az idő egyre kiélezettebb.

Végül a test gyújtóponttá válik; az egymást átfedő tekintetek kirajzolódó útvonalainak célpontjává.

6. Body.Radical Japán-est, előadások, Nemzeti Táncszínház, Budapest, Fotó: Róde Péter

A jogász végzettségű butoh táncos és koreográfus a színpadi jelenlét intenzitására építi alkotásait, előadásmódjában a butoh formálta testtudat igényével arra a kihívásra keresi a megoldást, hogy a színpadon állva minden tekintet rászegeződjön. 2001-2016-ig a Dairakudakan Butoh Együttes frontembere, aki dolgozott NAGY József és KASAI Akira darabjaiban, ma szabadúszó alkotó-előadó. Megkerülhetetlen tényező a kortárs táncművészetben, japán és nemzetközi fesztiválokon, rangos tánc-megmérettetéseken folyamatosan részt vesz. Színészként is több ízben kipróbálta magát.

Csillaghullás a mosogatószűrőben

Koreográfia, tánc: OMORI Yoko (J)

6. Body.Radical Japán-est, előadások, Nemzeti Táncszínház, Budapest, Fotó: Róde Péter

Hogyan őrizhetünk meg valakit örök szépségében, hogyan végezhetünk vele gyengéden anélkül, hogy megérintenénk? Ez a lefagyasztás.

Ő is lefagyasztott engem, hogy örökké az ő „imádottja“ maradjak. Én pedig gyengéden kitöröltem magamból minden olyan dolgot, amit már nem akartam látni. Mint az üres teás zacskót,melynek tartalmát a háromszögletű sarokba dobta ki.

Nagyon régen biztos voltam benne, hogy egy nyulat láttam az anyjával a Holdon, a kagylót fülemhez tartva hallottam a hullámok morajlását, a csillagok hullását. Ugyanakkor rá kellett jönnöm, hogy ezek csak képzelgések, a bennem keletkező benyomások. Az idő múlásával a képzeletem darabokra hullott, és többé nem láttam, amit kellett volna, és olyan dolgokat kezdtem el észre venni, amiket soha nem akarok újra látni.

Azt hiszem, tudom,mit kell tennem. Gyengéden megőrzöm ezeket az emlékeket, de nem érek hozzájuk. Ha így teszek, minden megmarad gyönyörűnek, én pedig végre valóban boldog lehetek. Még most is, mikor ugyanúgy issza minden reggel a teáját, mikor a csillagok bevakítanak a háromszögletű sarokba és megcsillannak az eldobott teás filtereken, melyeket képzeletemben szanaszét szórt. Azt szeretné, ha mindig az ő imádottja maradnék. Így ölt meg engem szépen.

OMORI Yoko japán táncos öt éves korától balettozik,középiskola alatt kortárs táncot és Takahashi Moto (TOKYO ELECTROCK STAIRS) vezetése alatt hiphopot is tanult. Később Kasai Mitsutake, Ito Kaori és KENTARO koreográfusok előadásaiban szerepelt.

Hátrahagyottak

Koreográfia, tánc: Josh MARTIN (CAN)

Az előadás a Kanadai Művészeti Tanács, a Tánc Centrum és a Barbara Bourget (Kokoro Tánc) támogatásának köszönhetően valósult meg. Az előadás először 2013-ban mutatkozott be a vancouveri The Edge Fesztiválon, és azóta több mint 35 helyszínen Kanada-szerte. Számos alkalommal léptek fel az Egyesült Államokban, Japánban, Szingapúrban és Costa Ricán is. A stuttgarti Nemzetközi Szóló-Tánc-Színház Fesztiválon koreográfia kategóriában 1. helyezést, az előadás kategóriában pedig 2. helyezést ért el.

Ez a különleges darab a testet mint az emlékek őrzőjét vizsgálja. Az izomszövetek, a szervek és a csontok mindegyike külön tárolja a múltbeli események, cselekedetek és a traumák azon lenyomatait, amelyek az elme számára még nem elérhetők. A tánc, a mozdulatok gondolattól való elválasztásával kísérli meg a test által felidézett emlékek kifejezését és a visszatekintés kibővítését.

6. Body.Radical Japán-est, előadások, Nemzeti Táncszínház, Budapest, Fotó: Róde Péter

A kanadai Albertából származó Josh MARTIN Dél-Amerikában és Európában tett szert széleskörű tánctudására. Jelenleg Vancouverben él és dolgozik, a Salish-parton élő őslakosok területén. Karrierje során olyan táncstúdióknál és független koreográfusokkal dolgozott együtt, mint például Justine A. Chambers, Helen Walkley, Dana Gingras (Animals of Distinctions Társulat), Wen Wei Wang (Wen Wei Dance Társulat), Tiffany Tregarthen és David Raymond (Out Innerspace Táncszínház), Amber Funk Barton (the response nevű szervezet), Serge, stb. Több mint tíz éve a Company 605 nevű társulat művészeti társigazgatója, mely főként együttműködési projektjeiről ismeretes.

Gondoltál már arra, hogy megnyald a saját szemgolyódat?

Koreográfia, tánc: IMAEDA Seina (J)

Gondoltál valaha arra, hogy megnyald a szemgolyódat? Ha a sajátodat nem éred el, megnyalnád másét?

Az érzéseink egy részét egy elzárt dobozban őrizzük, amelyet nem szabad megbolygatni. Mégis,én szeretném kinyitni azt a dobozt, amelyhez tilos hozzáérnem.

Az ellentétből születő mozdulatok vonzóvá válnak.

Félek táncolni.

Jobban mondva,kicsit félek a tánctól, mert bekebelezheti az ember.

A dobozon kívül nincs semmi. Én sem leszek többé önmagam.

6. Body.Radical Japán-est, előadások, Nemzeti Táncszínház, Budapest, Fotó: Róde Péter

IMAEDA Seina Tokióban balettet és korától kortárs táncot tanul.Egyetemi évei alatt Mikano Takano és Kota Kihara előadásában is táncolt.

2018-ba első szóló előadásával elnyerte a Dance ga Mitai! feltörekvő új tehetség díját, majd második szólójáért, a ” Gondoltál valaha arra, hogy megnyald a szemgolyódat?”a Yokohama Dance Collection “Touchpoint Art Foundation Award” díját vehette át.

Kapcsolatok

Koreográfia: XIAO Zhiren | Tánc: XIAO Zhiren, YAN Hanyi(CN)

Vajon a kapcsolat szüli a félelem és az elvárás, az elvárás és a kiábrándulás, valamint a kiábrándulás és a vágy közötti örökös küzdelmet? Ez lenne az az örökös körforgás, amitől minduntalan szabadulni vágyunk, mégis mindig benne ragadunk? Egy rendszert akarunk benne felfedezni, pedig gyakran kaotikus, állandónak hisszük, holott tiszavirág-életű. Azt gondoljuk, hogy békés, pedig viszályokkal teli.

6. Body.Radical Japán-est, előadások, Nemzeti Táncszínház, Budapest, Fotó: Róde Péter

XIAO táncterapeuta,kortárs táncos, szabadúszó koreográfus. Az Ázsiai Kulturális Tanács ösztöndíjának elnyerése után az Egyesült Államokban tanult, és megkapta az Amerikai Táncfesztivál 2011-es Nemzetközi koreográfus – díját. Táncosként dolgozott a pekingi LDTX Modern Tánc Társulattal és a Guangdong Modern Tánc Társulattal, az ausztrál Expression Együttesnél és a hongkongi Y-space Tánc Társulatnál. A „Kapcsolatok” című önálló alkotásával második helyezést ért el a 32. Nemzetközi Hannoveri Koreográfus Versenyen, a 23. MASDANZA Nemzetközi Koreográfus Versenyen pedig elnyerte a legjobb koreográfiáért járó díjat és a BODY.RADICAL / Érintéspont Művészeti Alapítvány díját.
Vendégoktató volt a Natalia Medina Társulatnál és a 2018-as DANCE STAGES Sanghaji Táncfesztivál koreográfusaként is alkotott.

A Japán-est vendége Kína, Franciaország és Kanada.

A Japán-est fő támogatói: Japán Alapítvány, EU-Japan Fest

Fotók: Róde Péter

Teljes fotóalbum az előadásról