Öt új bemutatóval várja a közönségét a Budapest Bábszínház

Öt új bemutatóval, öt különböző korosztályt szólít meg idén is a Budapest Bábszínház társulata. Az évad első nagyszínpadi premierje Václav Ctvrtek: Rumcájsz című meséje lesz Schneider Jankó rendezésében.

Budapest Bábszínház - sajtótájékoztató, 2020.09.07, Fotó: Éltető Anna

Budapest Bábszínház - sajtótájékoztató, 2020.09.07, Fotó: Éltető Anna

Két bemutató is elmaradt az elmúlt évadban a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt a Budapest Bábszínházban, így szeptember 12-től látható végre Rumcájsz, a jičíni suszterből lett rabló története, amit már jól ismernek a mai gyerekek szülei, nagyszülei. Az idei repertoárt bemutató sajtótájékoztatón a Hoffer Károly tervezte bábfigurákat is megtekinthették az újságírók.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója elmondta:, nagyon hálás a társulatának, amiért megteremtették a feltételét annak, hogy biztonságos környezetben fogadhassák a gyerekeket és a családokat. Fontos küldetése a színháznak, hogy az óvodásoknak és az iskolásoknak ebben a nehéz időszakban is lehessenek színházi, közösségi élményeik, hiszen a virtuális tér nem pótolhatja azt az  élményt, amikor a közönség együtt lélegzik az előadással. Ettől az évadtól a gyermekek jövőjéért nemcsak kulturális szempontból vállal felelősséget a teátrum, hanem a környezettudatosság jegyében is. „Megtesszük az első lépéseket azért, hogy minél hamarabb „zöld színház” legyünk. A Rügyek és gyökerek az első olyan bemutatónk, amelynek műanyagszegény a díszlete és újrahasznosított elemekből áll” – jelentette be Ellinger Edina.

Budapest Bábszínház - sajtótájékoztató, 2020.09.07, Fotó: Éltető Anna

A csecsemőelőadásban – melyet Markó-Valentyik Anna rendez – a kellékek retextilből, a jelmezek másodkézből való ruhákból készülnek, a darab a természet törvényszerűségeivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget a legkisebb korosztálynak. Ezt a szemléletmódot folytatva döntött úgy a teátrum, hogy megszüntetik szórólapjaikat, ezzel nagy mennyiségű papírszemetet takarítanak meg.

Decemberre, a karácsonyi készülődés időszakára a kisiskolásokat és családjukat megszólító Kisrigókat tervezi a bábszínház Hoffer Károly rendezésében. Ez a szívmelengetően szép előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, melyet Gimesi Dóra adaptált színpadra.

Budapest Bábszínház - sajtótájékoztató, 2020.09.07, Fotó: Éltető Anna

Már a 2021-es év újdonsága lesz a Helló Héraklész! című nagyszínpadi produkció, amelyet Tengely Gábor rendez a tíz éven felülieknek. Tasnádi István író kifejezetten a bábszínház társulata számára írta új darabját Héraklész mítoszából, amelyben a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről. Ellinger Edina igazgató kiemelte: ez a nagyszabású produkció igazi családi előadásnak ígérkezik, a kiskamaszokat megszólító izgalmas látvánnyal, DJ-vel, vizuális effektekkel.

Budapest Bábszínház - sajtótájékoztató, 2020.09.07, Fotó: Éltető Anna

Az ötödik, egyben az évad utolsó bemutatója, A Pendragon legenda – avagy a Szerb Antal kód az ifjúsági és felnőtt korosztálynak készül. A regényt színpadra alkalmazó K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter új fénytörésbe helyezik minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének krimiszerű izgalmakkal átszőtt művét.

Az eredetileg erre az évadra tervezett Frankenstein próbái is elkezdődnek tavasszal, méghozzá Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezésében. A darab a londoni Nemzeti Színház világhírű előadásának szövegkönyve alapján készül a felnőtt korosztály számára. Az igazgató elmondta: azt reméli, mint ahogy a prózai színházból érkező rendezők már annyiszor, Keresztes Tamás is friss szemléletet hoz a bábszínház és a társulat életébe.

Budapest Bábszínház - sajtótájékoztató, 2020.09.07, Fotó: Éltető AnnaBudapest Bábszínház - sajtótájékoztató, 2020.09.07, Fotó: Éltető Anna

Fotók: Éltető Anna / Budapest Bábszínház