Angliai második Edward élete -Katona József Színház – Kecskemét

Bertolt Brecht
Angliai második Edward élete
História
Marlowe nyomán

 I. Nyakigláb Edward király erőskezű, harcos uralkodó volt. Halála után fia, II. Edward követi a trónon. Apja végakaratával szembeszállva, első dolga hazahívni a száműzetésből szerelmes barátját, Gavestont, egy egyszerű hentes fiát.

Anglia_masodik_Edward_elete (3 of 125)Címekkel, birtokokkal halmozza el, tetézve ezzel a lordok felháborodását. Nem törődik az országgal, feleségét eltaszítja, minden idejét, figyelmét ennek a szerelemnek áldozza.

Anglia_masodik_Edward_elete (13 of 125)A lordok fellázadnak, kitör a polgárháború. Gavestont elfogják és meggyilkolják. Edward tőrbe csalja és legyilkoltatja az ellene lázadókat. Egyedül Roger Mortimert hagyja életben, hogy legyen tanúja annak, amikor Edward „tigrissé változott”. Nagy hiba.

Anglia_masodik_Edward_elete (24 of 125)Mortimer Anna királynővel szövetkezve Skóciába menekül. Négy év múlva csapatok élén térnek vissza Angliába. Edward ezalatt katonaként élt. Gaveston feletti gyászában elvesztette valóságérzékét. Esendőségében valami különös méltóság lengi körül.

Anglia_masodik_Edward_elete (47 of 125)Mortimer elfogatja, de nem mer nyíltan kezet emelni Anglia királyára. Azt akarja, önként mondjon le. Titokban keresztül-kasul hajszoltatja Angliában. Az ifjú Edwardot akarja megkoronáztatni, hogy ő uralkodhasson helyette. De túlravaszkodja a dolgot. Edward ugyan méltatlan körülmények között bérgyilkos kezétől hal, de minden kitudódik.

Anglia_masodik_Edward_elete (91 of 125)Az ifjú, immár III. Edward nagyapja nyomdokain jár. Mortimer halálra ítélésével és anyja száműzésével kezdi uralkodását.

Anglia_masodik_Edward_elete (120 of 125)
Bertolt Brecht a Münchener Kammerspiele felkérésére írta az Angliai Második Edward életét 1923-24-ben. Ő is rendezte. Ez volt a negyedik darabja és az első rendezése.

A kecskeméti színpadon Zsótér Sándor rendezésében Porogi Ádám alakítja a királyt, a felesége szerepében Trokán Nórát láthatja a nagyérdemű. A király szerelmét Orth Péter játssza, Mortimerként Csémy Balázs ravaszkodhat.

Szereposztás

Második Edward király: Porogi Ádám
Anna királyné, a felesége: Trokán Nóra
Kent, a fivére: Szokolai Péter
A gyerek Edward, a fia, a későbbi Harmadik Edward: Fila Balázs
Az ifjú Edward, a fia, a későbbi Harmadik Edward: Porogi Ádám
Gaveston: Orth Péter
Mortimer: Csémy Balázs
Coventry főapátja, a későbbi Winchester érseke: Fila Balázs
Winschester érseke: Hegedűs Zoltán
Lancaster: Fazakas Géza
Rice ap Howell: Fazakas Géza
Berkeley: Hegedűs Zoltán
Spencer: Szokolai Péter
Baldock: Kertész Kata
Az idősebb Gurney: Kertész Kata
Az ifjabb Gurney: Hegedűs Zoltán
Lightborn: Orth Péter
James: Kertész Kata
Egy balladaénekes: Fila Balázs
Első individuum: Kertész Kata
Második individuum: Fila Balázs
Az ifjú Edward, a fia, a későbbi Harmadik Edward, Kent, a testvére, Winschester érseke, Coventry főapátja, a későbbi Winchester érseke, Lancaster, Rice ap Howell, Berkeley, Spencer, Baldock, Az idősebb Gurney, Az ifjabb Gurney, Lightborn, James
Rendező: Zsótér Sándor
Díszlettervező: Ambrus Mária
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Ungár Júlia
Fordító: Ungár Júlia
Ügyelő: Domján Sándor
Súgó: Ba Éva
Rendezőasszisztens: Vári János
Bemutató: 2012. 11. 30.
Az előadás hossza kb. 150 perc (1 szünettel).

Teljes galéria az előadás képeiből