Frenák Pál / Bartók Béla: Fából faragott 100 – Opera – Budapest

Táncmű egy részben

Bemutató: 2017. május 12.

Az Opera május 12-én mutatta be Frenák Pál koreográfiáját Bartók Béla Fából faragott királyfi című táncművére az ősbemutató 100. évfordulóján, a Magyar Állami Operaház nagyszínpadán.

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett és a Compagnie Pál Frenák művészei.

Frenák Pál első alkalommal készít koreográfiát a Magyar Nemzeti Balett számára.

Két, szomszédos dombocskán áll a királyfi és a királykisasszony csinos vára: ezeket dús, természeti környezet veszi körül, amelyben a tündér uralkodik. A királyfi vándorútra indul, s eközben felfigyel szépséges szomszédjára. Első pillantásra beleszeret, s igyekszik magát észrevétetni, de hiába. Megpróbál közelebb jutni kiszemeltjéhez, de ahogy a szomszéd vár felé indul, a tündér parancsára megindul az erdő, és fák állják az útját. A királyfi átverekszi magát a sűrűn, ekkor a tündér megárasztja a vizeket, hogy a habok tartóztassák fel. Míg a királyfi az elemekkel küzd, szíve választottja közönyös marad, tükrében bámulja csak magát.

A királyfi, hogy felkeltse választottja figyelmét és megleckéztesse őt, nekilát fából kifaragni saját mását: a durva hasábból emberalakot formáz, fejére tűzi a saját koronáját, vállára kanyarítja köpenyét. A tündér varázserejével életre kelti a bábot, mely egyszerre groteszk táncba kezd. A királykisasszonyt sikerül kicsalogatni: elragadtatottan csatlakozik a különös alakhoz, pompás kettőst lejt vele, majd magával viszi a várába. A királyfi szomorúan figyeli teremtménye diadalát: a tündér most már vigasztalja, és támogatásul mellé rendeli a természet erőit, melyek behódolnak a királyfi előtt. A fabáb ereje közben illanóban: a királykisasszony a groteszk mozdulatokkal összecsukló alakot szemlélve rádöbben, mekkorát hibázott, amikor helyette nem annak teremtőjét, saját hús-vér hódolóját választotta. Elindul a királyfit keresve, s elé a tündér ugyanúgy akadályokat állít. A szerelmes királykisasszony kiállja a próbatételeket: a két, egymásért bátran megharcoló szerelmes végül egymásra talál. Boldog kettősüket a beteljesülés záróképében az immár elcsendesült, védelmező természet veszi körül.

Halász Tamás

Évad szereposztás

Karmester: Kovács János

Királykisasszony: Esterházy Fanni / Rohonczi Viktória /
Tokai Rita / Vasas Erika

Királyfi: Feicht Zoltán / Holoda Péter / Maurer Milán /
Morvai Kristóf / Timofeev Dmitry

Fából faragott: Esterházy Fanni / Halász Gábor / Holoda Péter /
Keresztes Patrik / Maurer Milán /
Vasas Erika / Vila M. Ricardo

Tündér: Frenák Pál / Holoda Péter / Maurer Milán

Erdő/Patak: Maurer Milán / Feicht Zoltán / Morvai Kristóf /
Frenák Pál / Halász Gábor / Holoda Péter /
Timofeev Dmitry / Keresztes Patrik / Vila M. Ricardo

Alkotók

Koreográfus: Frenák Pál

Zeneszerző: Bartók Béla

Szövegíró: Balázs Béla

Díszlettervező: paradigma:ariadné

Jelmeztervező: Frenák Pál / Zalai-Ruzsics Boglárka

Dramaturg: Péter Márta

Balettmesterek: Feicht Zoltán / Rujsz Edit

Fotók: Róde Péter

Teljes galéria az előadás képeiből