Emberek alkonya bemutató Miskolcon

Független és kőszínház közös produkciója

2117-ben járunk, Magyarországon, ahol a szótlanság vírusa megfertőzte a lakosságot. Az egymás mellett élő különböző csoportok és frakciók között egyre nő a feszültség. Van, aki meg akarja állítani a betegség terjedését, és van, akinek az áll érdekében, ha minél többen csendesednek el. A gyógymódot csak Hölzen Albin professzor találhatja meg, őt azonban meggyilkolják… A Miskolci Nemzeti Színház és a K2 koprodukciójában együtt nyomozhatunk a színészekkel egy izgalmas, a sci-fi filmeket idéző világban, miközben a ma problémáin is elgondolkodunk.

Az előadást a K2 rendező- és szerzőpárosa, Benkó Bence és Fábián Péter állítja színpadra, akik elárulták, az egész csapatnak ez az egyik legjobban várt bemutatója idén.

– Először készítünk kőszínházzal koprodukciót, ezért most új kihívásokkal és lehetőségekkel találtuk szembe magunkat. Egy reménybeli trilógia második darabja lesz az idei Emberek alkonya, amelyet akár az Elza, vagy a világ vége folytatásának is tekinthetünk. Akik szemfülesek, észrevehetik az apróbb utalásokat a tavalyi darabra, de enélkül is teljes mértékben befogadható a mostani előadás – mondják. – Az alapgondolat szintén egy jövőbeli, apokaliptikus világkép, egy olyan kor, amikor már közeleg az összeomlás. Ebben a közegben tesszük fel a minket érdeklő, és a mai helyzetre is reflektáló kérdéseinket. Az előadás egyfajta figyelmeztetés is próbál lenni, hogy el kell kerülni az itt bemutatott jövőt. Fontos, hogy mi nem adunk receptet arra, hogy ezt a romlást hogyan kerüljük el. Itt minden egyes szereplő más-más megoldást kínál, és mindegyiknek megvan a maga igazsága és a maga defektje. Ezek összeütközéséből alakul ki tulajdonképpen a dráma – magyarázzák a rendezők.

– Azt gondoljuk, egy olyan színházi nyelvezetet sikerült a tavalyi Elzával a miskolciaknak megmutatni, ami egészen más, mint amit eddig ismertek, és nagyon jól fogadták. Hasonló lesz az Emberek alkonya is, de gondolatiságában és szövegében is egy fokkal finomabb, visszafogottabb. A nagy sci-fi eposzokból és sorozatokból próbáltunk átemelni olyan finomságokat, amelyek megidézik a filmes világot. A krimi szál pedig nagyon erősen jelen van az előadásban: közös nyomozásra hívjuk majd a nézőket, hogy együtt találjuk meg Hölzen Albin gyilkosát és közben megismerjük azt a fiktív társadalmat is, amit megidéztünk. Mindezt pedig rengeteg humorral tesszük, hogy eközben mindenkinek kellemes estét szerezzünk – mondja Benkó Bence és Fábián Péter.

Miskolci Elza szerepében Máhr Ágit láthatja a közönség. A színművésznő elárulta, a két fiatal rendezővel nagyon izgalmas volt együtt dolgozni. – Az a fajta sci-fi világ, amit megidézünk ezzel az előadással, nem áll igazán közel hozzám, de a rendezőkkel megvan az összhang, bízom bennük. Nagyon tehetségesek, okosak, műveltek, öröm velük közösen gondolkodni – meséli Máhr Ági.

– A fiatalabbakat meg tudjuk szólítani ezzel a friss szemlélettel és nyelvezettel, az idősebb korosztályhoz pedig a krimi szállal és a finom humorral szólunk. A nyelvünk, kultúránk megtartásához fontos, hogy megtanuljunk gondolkodni, de az is, hogy ismerjük a saját irodalmunkat, még ha egyre kevesebb memoritert kell is megtanulnunk. Az előadásban is számos alkalommal szólal meg egy-egy versidézet, remélem, a nézőkben ezek a sorok felidéznek majd emlékeket, és ez arra ösztönzi őket, hogy elővegyenek egy verseskötetet – hívja fel a figyelmet a művésznő.

Bornemissza Gergelyként láthatjuk Borsányi Dánielt, a K2 társulatának tagját, aki szerint egy műfajában egyedülálló produkciót sikerült létrehozni itt Miskolcon. – Színházban nem gyakran találkozunk a tudományos fantasztikus világgal, ami szerintem rendkívül izgalmas. Közben pedig olyan aktuális problémákat boncolgatunk, olyan kérdéseket vetünk fel, amin szerintem most kulcsfontosságú, hogy elgondolkozzunk. Minden csoportosulás más irányvonalat képvisel, de nincs egyértelműen jó oldal. Olyan kérdéseket vetünk fel, hogy van-e szükséges jó, vagy szükséges rossz? Valóban szentesíti-e a cél az eszközt? Fontosabb-e az ország jövője, mint a saját gyermekem élete? – mondja Borsányi Dániel.

A közös munkával kapcsolatban elmondta, nagyon jó találkozás volt ez a próbafolyamat az itteni színészekkel. – Azt a fajta fiatalos lendületet, amit a mi csapatunk képvisel, nagyon hamar magukévá tették ők is. Nagyon élvezem a munkát és nagyon szeretek itt lenni. Adott például egy olyan műszaki háttér, amiben bármit kérünk, segítőkészek és megoldják. A független szférában mi építjük-bontjuk például a díszletet, ami a csapatépítésben sokat segít, de rengeteg energiát is kivesz belőlünk. Most pedig, amikor reggel megérkezünk, már áll a díszlet, és kezdhetjük a próbát. Így sokkal jobban tudok a saját szerepemre koncentrálni, hiszen csak ezzel kell foglalkoznom – tette hozzá a színművész.

Benkó Bence-Fábián Péter:

EMBEREK ALKONYA

kortárs magyar dráma

Magyarország a XXII. század hajnalán. Ország szerte járvány tombol. Hölzen Albin professzort, a gyógymód utolsó kutatóját egy nap vérbe fagyva találják laborkabinjában. Esti Kornél, a doktor egykori tanítványa magánnyomozásba kezd, melyhez segítségül hívja Miskolczi Elzát, a hajdani Kazinczy Társaság alapítóját, aki mindenkinél jobban ismerte az áldozatot – és aki talán segíthet megmenti az országot a szótlanság pestisétől.
Azonban a hatalmon lévő Testvériség is ráállítja az ügyre helytartóját, ezzel pedig kezdetét veszi a hajsza a gyilkos után, aki elvezethet a gyógymódhoz.
Kinek állhatott érdekében megállítani a kutatásokat végző professzort?
A gyilkosság miatt a rejtőzködő Árvák, a Testvériség és az utolsó, még egészséges populációt jelentő Szimpozionisták közötti feszültség egyre nő.
Vajon képesek lesznek Elzáék megakadályozni a polgárháborút?
És hogy jönnek ide a szíriusziak?

Miskolczi Elza, a Kazinczy Társaság alapítója:
MÁHR ÁGI Jászai-díjas

Ifj. Arnóti Dezső / Bornemissza Gergely, az új éra Árvája:
BORSÁNYI DÁNIEL

Abigél, az Árvaház instruktora / Kovács Lászlóné Mária, Szótlan asszony:
BOROS ANNA

Esti Kornél, a régi éra Árvája:
HORVÁTH SZABOLCS

Sulyok Gordon, az Árvaház prefektusa:
VARGA ZOLTÁN Jászai-díjas

Vándorffy Kilián, a Testvériség helytartója:
DOMOKOS ZSOLT

Osváth Skolasztika, Szimpozionista lány:
PITI EMŐKE

Ottó, Szimpozionista úr, testvére / Kovács László, Szótlan úr:
VIKTOR BALÁZS

Hölzen Albin / Magor-21.05, professzor / Hunor-20.07, szíriuszi:
HARSÁNYI ATTILA

Ménrót-21.06, A Szíriuszi / Gellért, államszoftver:
SIMON ZOLTÁN

András, szíriuszi technikus:
MÁRTON B. ANDRÁS

Díszlet- jelmeztervező: HORVÁTH JENNY

Zene: HORVÁTH SZABOLCS

Súgó: MÁRTON B. ANDRÁS

Rendezőasszisztens-Ügyelő: EGYÜD TÜNDE

Rendező:
BENKÓ BENCE, FÁBIÁN PÉTER

Bemutató előadás: 2017. december 2. – Játékszín

Fotók: Éder Vera