Ajánló: Csak Önöknek, csak ma este! – Thália Színház – Budapest

A Thália Színház Premierajándék című legújabb darabja a nézők szeme láttára jut el az asztalra tett példánytól a tapsig. Csak Önöknek, csak ma este: kizárólag a legmulatságosabb pillanatok és a legigazabb érzelmek!

A Thália színészei eljátsszák Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című vígjátékát. És a teljes próbafolyamatot. És önmagukat. És egymást. Minden, amin Ön nevet, és amin ők nevetnek – és ami a jelen lévő rendezőt, Csányi Sándort ihleti és bolondítja.

Igen, jól értik. Csányi Sándor a rendező szerepében a színpadon, és Csányi Sándor a produkció rendezőjeként. A színház művészeti vezetőjét pár éve foglalkoztatja a gondolat, milyen a rendezői székben ülni. A szerencse hozta úgy, hogy Hamvai Kornél segítségével sikerült rátalálnia egy olyan darabra, ami elképzeléseinek is megfelel és a színház művészeti koncepciójába is beleillik.

Az alapmű, a Lady Windermere legyezője Oscar Wilde első nagy színpadi sikere (1892). Társasági vígjáték a londoni felső tízezer világából, ahol a szellem egyenlő a szellemességgel, és az érzelmek határait is az illemtan jelöli ki. De Wilde, miközben könnyed és virtuóz humorral ezt megmutatja, láttatja azt is, hogy a mindent jelentő látszat mögött igazi emberek vannak…

A két női főszerepet Schell Judit és Tóth Eszter alakítja. Ha csak ez a két főszerep lett volna, amelyek így megtalálják a Thália két fontos színésznőjét, érdemes lett volna műsorra tűzni a darabot. De ráadásul varázslatosan humoros és szívmelengető az egész mű.

„Wilde talán legtöbbet idézett mondása ebben a darabban hangzik el: „Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem”. Mi is így vagyunk azzal, hogy az elejétől végéig lejátszott darab mellett az előadásban a próbafolyamatba is betekintést adunk. A néző kíváncsiságát, ami az előadások mögötti színházi létre irányul, és amit legközelebbről a nyilvános próbák kölcsönös örömén és sikerén érzünk, szeretnénk kielégíteni. Nagy kísértés, hogy a néző jól szórakozzon, velünk legyen – nem is tudunk ellenállni. És nagy kísértés magunknak is kicsit dokumentálni, megtartani egyszer az utunkat a darabhoz, egymáshoz és a közönséghez. Wilde műve nagyon alkalmas erre, frivol, bűbájos, sokféle karaktert felvillantó, inspiráló – és elég rövid.” (Hamvai Kornél – a Thália Színház irodalmi vezetője)

Szereplők: Tóth Eszter, Bán Bálint, Schell Judit, Mózes András, Szabó Erika, Tamási Zoltán, Vida Péter, Fodor Annamária, Domokos László és Csányi Sándor.

Az előadás rendezője Csányi Sándor.

A bohózatot 2017. december 2-től láthatják a Thália Színház Nagyszínpadán.

Fotók: Thália Színház / Csatáry-Nagy Krisztina