„Minőség a sokszínűségben”
A 195. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

Évadnyitó társulati ülést tartott a Miskolci Nemzeti Színház, ezzel megkezdődött a teátrum 2018-2019-es évada. Szeptemberben és októberben már hat új bemutatóval várják a nézőket, az évad repertoárjában pedig 16 új produkció szerepel. A megszokott műfaji sokszínűség idén is jellemző az évadra: opera, balett, musical, operett, mesejáték, klasszikus és kortárs színdarabok egyaránt megtalálhatóak az előadások között.

Béres Attila igazgató az elmúlt évadra és a nyárra visszatekintve elmondta, számos olyan eredményt ért el a társulat, amelyek a színház és egyben Miskolc város hírnevét öregbítették. – A Kivilágos Kivirradtig lett 2017-ben az évad legjobb előadása a színikritikusok szerint, a 2018-as jelölések között pedig két kategóriában is esélyes a miskolci teátrum. A tavalyi évadban tizennégy fesztiválmeghívásnak tett eleget a színház, ezeken tíz szakmai díjat nyert el, és öt állami vagy városi kitüntetést kaptak a művészek – sorolta a sikereket Béres Attila igazgató. Mindezek jelzik, hogy Miskolcon nagyon komoly, elmélyült munka folyik.

Miskolci Nemzeti Színház 2018/19 Évadnyitó - Fotó: Miskolci Nemzeti SzínházA számokat tekintve az elmúlt évadban több mint 139 ezer nézője – kétezerrel több, mint az azt megelőző évadban – volt a színháznak, amivel Miskolc első a vidéki intézmények között. – A szeretet, a tisztelet, amit a miskolci polgárok estéről estére tanúsítanak színházuk irányába, nagy felelősséget is ró ránk – mondta Béres Attila. – A tavalyi évadban 470 előadást játszottunk. Ha egy mondattal kellene jellemeznem a tavalyi évadunkat, azt mondanám: minőség a sokszínűségben. Az idei műsorterv is garantálja a sokszínűséget, a minőségre pedig garancia a társulat és mindazon emberek, akik egy nagyon erős közösséget alkotva egymásért dolgoznak a színház falain belül – tette hozzá.

Miskolci Nemzeti Színház 2018/19 Évadnyitó - Fotó: Miskolci Nemzeti SzínházKriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében kiemelte, Miskolc büszke a színházára. – Mi, a fenntartói oldalról úgy látjuk, több erős pillérre is támaszkodhat ez a teátrum: a miskolci nézők szeretnek színházba járni, büszkék a színházukra, a magyar állam szerint is magasan értékelt intézmény a Miskolci Nemzeti Színház, aminek működésével és vezetésével is elégedettek. A legfontosabb pillér pedig a színházi közösség hangulata: alkotni úgy lehet, ha nyugalom van, és ez adott itt a színházban. Ilyen stabil lábakon az idei évadnak legalább olyan sikeresnek kell lennie, mint az előzőnek – mondta.

Miskolci Nemzeti Színház 2018/19 Évadnyitó - Fotó: Miskolci Nemzeti SzínházA Miskolci Nemzeti Színház társulata a 2018-2019-es évadban egy színművésszel, három balett-művésszel és két énekkari taggal bővül. A Miskolci Balett pedig új balettmesterrel dolgozik tovább. Továbbra is elmondható, hogy a Miskolci Nemzeti Színház társulatában van a legtöbb fiatal diplomás művész. Október közepéig már hat új bemutatóval jelentkezik majd a színház, és több fesztiválmeghívásnak is eleget tesz. Augusztus végén Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon, a Játék a kastélyban című előadás szerepel, szeptember elején a Vidéki színházak Fesztiválján láthatja a közönség az „Ahogytetszik”-et, szeptember közepén a Casablanca utazik Pécsre, október elején pedig A mi osztályunk című előadás kapott meghívást a Szatmárnémeti Tranzit Feszt nemzetközi színházi fesztiválra.

Miskolci Nemzeti Színház 2018/19 Évadnyitó - Fotó: Miskolci Nemzeti SzínházA Hagyományokhoz híven szeptember első vasárnapján szabadtéri rendezvénnyel hirdeti meg a főutcán az új évad kezdetét a színház, ahol délelőtt családi- és gyermekprogramokkal, este pedig egy különleges meglepetésprogrammal várnak minden érdeklődőt.

 

www.mnsz.hu