A mi osztályunk – Muharay Színház – Fót

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-tõl napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Slobodzianek - A mi osztalyunk, Muharay Szinhaz - Fot, 2018.11.27Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, hanem egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés – és megértés szándékának – hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át.

Slobodzianek - A mi osztalyunk, Muharay Szinhaz - Fot, 2018.11.27A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, senkinek nincs szüksége. A darab ősbemutatójára a londoni Royal National Theatre-ben került sor 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték.

Slobodzianek - A mi osztalyunk, Muharay Szinhaz - Fot, 2018.11.27

Fordító: Pászt Patrícia
Rendező: Gulyás Hermann Sándor
Díszlet, jelmez: Fekete Mónika

Slobodzianek - A mi osztalyunk, Muharay Szinhaz - Fot, 2018.11.27Szereplők:

Dora: Telegdi Kamilla
Zocha: Hevesi Tóth Evelin
Rachelka, később Marianna: Kiss Csinszka Flóra
Jakob Kac: Szabó Arnold

Slobodzianek - A mi osztalyunk, Muharay Szinhaz - Fot, 2018.11.27Rysiek: Siposhegyi Zsolt (Gór Nagy Mária Színitanoda)
Menachem: Kátai Norbert
Zygmunt: Antal Ádám
Heniek: Takáts Máté
Wladek: Geri Tamás
Abram: Sipos Bálint

Slobodzianek - A mi osztalyunk, Muharay Szinhaz - Fot, 2018.11.27Fotók: Róde Péter

További fotók az előadás képeiből