Helló, Héraklész! – Új premier a Budapest Bábszínházban

Könyvbemutató és kulisszatitkok a Budapest Bábszínházban

Helló, Héraklész!, Budapest Bábszínház, 2021, Fotó: Éltető AnnaKönyvbemutatóval és kulisszatitkokkal készül a Budapest Bábszínház október 5-én kedden. A Helló, Héraklész! című új előadás részleteit online is követhetik az érdeklődők a Facebookon, és első Tik-Tok oldalát is elindította a színház.

Új premierre készül a Budapest Bábszínház, a Helló, Héraklész című előadást, melyet Tasnádi István írt és Tengely Gábor rendezett október 8-án mutatja be a teátrum. Ezzel egyidőben a Pagony Kiadó gondozásában az előadásból készült azonos című könyv jelent meg. Ennek apropóján a könyvbemutatóra október 5-én, kedden 17:00-kor kerül sor a Budapest Bábszínház Nagyszínpadán. A nagyközönség számára élőben közvetítik az eseményt a Pagony Kiadó és a Budapest Bábszínház Facebook-oldalain. A beszélgetésen részt vesz Tasnádi István író, Felvidéki Miklós illusztrátor, Tengely Gábor rendező, Michac Gábor jelmez- és bábtervező.

Helló, Héraklész!, Budapest Bábszínház, 2021, Fotó: Éltető AnnaAz előadásból részleteket is bemutat a színház, és lerántja a leplet pár kulisszatitokról.

Helló, Héraklész!, Budapest Bábszínház, 2021, Fotó: Éltető Anna

A Helló, Héraklész! a kiskamaszokat szólítja meg izgalmas látványvilágával, vizuális effektekkel, moduláris szintetizátorral létrehozott különleges zenei világával. Tasnádi István kifejezetten a bábszínház társulata számára írta új darabját Héraklész mítoszából, amelyben a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről. Az előadáshoz kapcsolódóan Tik-Tok oldalát is elindította a Bábszínház, hogy minél közelebb hozza a bábműfajt ehhez a korosztályhoz.

Helló, Héraklész!, Budapest Bábszínház, 2021, Fotó: Éltető Anna

A Budapest Bábszínház és a Pagony Kiadó együttműködése nem újkeletű, a múlt héten mutatták be nagy sikerrel Kiss Judit Ágnes Babaróka című könyvének bábadaptációját, melyet Ellinger Edina rendezett. Az írónő Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába készül. A bájos és humoros történetek mind egy-egy ismerős konfliktus és annak feloldása köré szerveződnek: családi súrlódások, költözés, kistestvér születése. A mese komolyan veszi a kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit, miközben megmutatja, ahogy egy kisróka számára lassan kinyílik a világ.

Helló, Héraklész!, Budapest Bábszínház, 2021, Fotó: Éltető Anna

A Pagonnyal közös együttműködés következő állomása a Kisrigók című előadás lesz október végén. Paulon Viktória: Kisrigók című igaztörténetét rendezi meg Hoffer Károly. A kisiskolásoknak és családjuknak szóló előadás az írónő személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, melyet Gimesi Dóra adaptált színpadra.

Helló, Héraklész!, Budapest Bábszínház, 2021, Fotó: Éltető Anna

Fotók: Éltető Anna